Menu

02 mei 2019

Chemogas overgenomen door Amerikaanse Balchem

Grimbergen, België. Het management van Chemogas, een internationale leverancier van gespecialiseerde chemische gassen en gerelateerde diensten, en Gilde Equity Management, een Benelux investeringsfonds, hebben vandaag de verkoop aangekondigd van Chemogas aan Balchem, een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf. Balchem is actief in de ontwikkeling, productie en marketing van speciale ingrediënten voor o.a. de voedings-, farmaceutische- en medische industrie. Chemogas is een van de grootste leveranciers van ethyleen oxide voor medische sterilisatie. De afronding van de transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden.

Chemogas is gespecialiseerd in het afvullen en de distributie van een breed scala aan chemische gassen, waaronder ethyleen oxide voor sterilisatie van medisch materiaal, en dit vooral in Europa en Azië. Met haar focus op een vlekkeloze operationele en logistieke dienstverlening ondersteunt Chemogas de noden van klanten in meer dan 70 landen over de hele wereld. Met de steun van meerderheidsaandeelhouder Gilde Equity Management werd Chemogas in 2016 verzelfstandigd uit de Linde groep, waarvan Chemogas meer dan 26 jaar deel uitmaakte. Sinds deze carve-out is er groei op meerdere fronten gerealiseerd, met als belangrijkste stap de strategische overname van de Maleisische Stereo groep in 2018 als springplank naar de snelgroeiende Aziatische markt.

Dirk Battig, CEO van Chemogas, is zeer tevreden met deze transactie: "Samen met Gilde en onze mensen bij Chemogas, zijn we verder kunnen internationaliseren met onder andere de overname van Stereo in Azië. We zijn nu klaar om onze leidende positie in Europa en Azië te consolideren en een team te vormen met Balchem om onze positie als een echte wereldwijde leverancier van verpakte speciale gassen verder te versterken. We zijn verheugd om samen met hen de volgende stap te zetten."

Frederic Van den Weghe, Partner bij Gilde Equity Management, licht toe: "We ondersteunden het management van Chemogas bij hun management buy-out met als duidelijk doel om het succesvolle internationale groeipad van Chemogas en de strategie van het aanboren van nieuwe productsegmenten en nieuwe geografische gebieden verder te faciliteren en versnellen, gevoed door een groeiend marktaandeel van ethyleen oxide in de wereldwijde sterilisatiemarkt. De overname van Stereo in 2018 was een goed voorbeeld van deze strategie, waarbij we een lokale hub in de snelgroeiende Aziatische regio creëerden en Chemogas' positie als internationale referentie leverancier van speciale gassen verder versterkten. We zien een sterke fit tussen Chemogas en Balchem en voorzien een mooie toekomst voor Chemogas en haar medewerkers onder deze nieuwe vlag."

Door deze overname breidt Balchem haar geografische aanwezigheid in de verpakte ethyleen oxide-markt aanzienlijk uit, waardoor het bedrijf wereldwijd service en ondersteuning kan bieden aan haar klanten in de medische sterilisatie industrie. De Chemogas vestigingen in Europa en Azië vormen een wereldwijd netwerk in combinatie met de locaties van Balchem in de Verenigde Staten.

Ted Harris, voorzitter en CEO van Balchem: "Met de overname van Chemogas is Balchem nu de duidelijke wereldwijde leider in het leveren van ethyleen oxide aan de sterilisatie industrie". Harris voegt toe: "We zijn erg verheugd om Chemogas' team van getalenteerde medewerkers en hun uitgebreide capaciteiten toe te voegen aan Balchem. De combinatie van onze twee bedrijven zal ons vermogen om onze klanten op een meer globale basis te bedienen en te ondersteunen aanzienlijk vergroten."

Over Chemogas

Chemogas NV, opgericht in 1975 en gevestigd in Grimbergen (België), is een internationale leider in het vullen, mengen, wereldwijd vermarkten en de distributie van chemische gassen en vloeistoffen, evenals gerelateerde diensten. Chemogas is één van de belangrijkste wereldwijde leveranciers van verpakte ethyleenoxide aan de medische sterilisatie industrie. Chemogas levert ook natuurlijke koelgassen (zoals ammoniak en propyleen) en

andere speciaal gassen naar klanten in meer dan 70 landen. In de loop der jaren heeft het bedrijf met succes een leidende positie opgebouwd als erkend afval verwerker binnen haar marktsegmenten, alsook voor het recycleren van verpakte gassen. Chemogas, een SEVESO bedrijf, is ISO 9001, ISO 14001, ISO 13485 en OHSAS 18001 gecertificeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op www.chemogas.com.

Over Balchem Corporation

Balchem Corporation (NASDAQ: BCPC) ontwikkelt, produceert en verkoopt speciale ingrediënten die de gezondheid en het welzijn van het leven op aarde verbeteren, en biedt state-of-the-art oplossingen en de beste kwaliteitsproducten voor een reeks industrieën wereldwijd. Het bedrijf is georganiseerd in vier segmenten: Human Nutrition & Health, Animal Nutrition & Health, Specialty Products en Industrial Products. Het Human Nutrition & Health segment levert op maat gemaakte voedings- en drank ingrediënten, evenals belangrijke voedingsstoffen in een verscheidenheid aan toepassingen in de voedings-, supplement- en farmaceutische industrie. Het Animal Nutrition & Health segment produceert en levert gezondheidsproducten voor dieren. Via Specialty Products levert Balchem niche verpakte chemicaliën voor gebruik in de gezondheidszorg en andere industrieën, en biedt het ook gecheleerde mineralen voor de landbouw. Het segment Industrial Products produceert en levert bepaalde afgeleide producten in industriële toepassingen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.balchem.com.

Over Gilde Equity Management (GEM) Benelux

Gilde Equity Management (GEM) Benelux is een onafhankelijke investeringsmaatschappij met meer dan EUR 1 miljard aan fondsen onder beheer. Met een track record van meer dan 60 buy-outs is Gilde een toonaangevende investeerder in middelgrote bedrijven in de Benelux en heeft het meermaals succesvolle internationale groei en ondernemerschap gefaciliteerd bij verschillende van haar bedrijven. Voorbeelden van investeringen zijn: het Belgische Actief Interim, één van de grootste onafhankelijke uitzendbureaus in West-Europa; Fruity Line, een producent van premium vers geperste vruchten –en groentesappen en smoothies; EV-Box, de marktleider in laadoplossingen voor elektrische voertuigen met het grootste internationale netwerk, verspreid over 840 steden in 24 landen; conTeyor, een internationale speler in herbruikbare verpakkingsoplossingen, voornamelijk voor de automobielindustrie; en Dunlop Protective Footwear, de oudste producent van laarzen in Nederland die is uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider in veiligheidslaarzen. In België is Gilde verder onder meer actief via Kwantum en Leenbakker, goed voor 80 retail locaties met een complementair aanbod voor betaalbare wooninrichting en interieuraccessoires. Voor meer informatie kunt u terecht op www.gembenelux.com.v

Ander nieuws

08 mei 2024

Maarten Hut wordt de nieuwe CEO van Fruity Line