Menu

08 maart 2017

Investeerder Gilde steekt kapitaal in broodbakker Boboli

Door Hans Maarsen (FD Ondernemen)

Private-equityhuis Gilde heeft opnieuw een investeringsdoelwit gevonden in de bakkerijwereld: Boboli. Deze voor het grote publiek onbekende broodbakkerij in Bunschoten-Spakenburg levert jaarlijks 75 miljoen broden en hartige snacks aan supermarkten en cateringbedrijven in Noordwest-Europa en de VS.

Het Utrechtse Gilde heeft veel ervaring opgedaan in de bakkerssector met belangen in onder meer Bakker Bart, Banketgroep en de producent van ontbijtkoek Peijnenburg.

Miljoenensom

Niet duidelijk is hoeveel geld Gilde Equity Management in de bakkerij stopt. Partijen doen daarover geen mededelingen. Gezien de recente omzetgroei en winstontwikkeling van het bedrijf gaat het om een miljoenensom. Boboli Benelux boekte in 2015 een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van €9,3 mln, een stijging met 72% ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit de laatst gedeponeerde jaarrekening.

Het brutoresultaat is een belangrijke maatstaf voor de waardebepaling van een onderneming. Goed lopende voedingsbedrijven gaan in de regel van de hand tegen minimaal zeven maal de ebitda, waarmee Boboli een waarde vertegenwoordigt van tientallen miljoenen euro's. Van belang daarbij is dat de onderneming een aantoonbare groei laat zien. De omzet nam in 2015 toe met een kwart en komt boven de €60 mln uit. De nettowinst verdubbelde in dat jaar ruimschoots tot €5,6 mln. Gerekend op full-time basis werken er 325 man bij het bedrijf.

Nieuwe bakkerij

Boboli, dat in 1999 is opgericht, speelt met zijn bakkerijproducten in op de groeiende populariteit van met name Italiaanse broodsoorten zoals focaccia en mediterrane snacks. De producten gaan diepgevroren naar in-store bakkerijen in winkels waar ze worden afgebakken. Ook worden de broodsoorten 'koelvers' geleverd aan supermarkten om thuis te worden geconsumeerd.

Met de komst van Gilde wordt een nieuwe groeifase ingeluid. De eerste stap is intussen gezet met de bouw van een derde bakkerij.

Medeoprichter weer terug

Gilde neemt als nieuwe aandeelhouder de plaats in van Synergia Capital Partners, een investeringsmaatschappij die sinds 2012 een belang had in Boboli. Ook wordt zakenfamilie Van Diermen uitgekocht, blijkt uit een mededeling van Synergia.

Zeger Klaas van Diermen trad twee jaar geleden aan als directeur van Boboli en nam toen de plaats in van medeoprichter en aandeelhouder Richard Hop. Laatstgenoemde keert nu terug bij de bakkerij om de leiding op zich te nemen, samen met commercieel directeur Theo de Graaf.

Ander nieuws

14 juni 2024

Bruynzeel wint prestigieuze order van Charles Darwin Foundation