Menu

12 november 2020

conTeyor ontwikkelt eerste herbruikbare chirurgisch type I mondmasker

Het Belgische bedrijf conTeyor heeft als eerste Belgische bedrijf een herbruikbaar chirurgisch type I mondmasker ontwikkeld. Dit masker voldoet aan de Europese normen (EN 14683) en conTeyor heeft hiervoor inmiddels een patent aangevraagd. Ook conTeyor’s nieuwe herbruikbare community masker is succesvol getest op de Viral Filtration Efficiency (VFE) met het oog op het Coronavirus. Dit masker haalt de norm gesteld door ASTM (American Society for Testing and Materials).


Eerste herbruikbare chirurgische type I mondmasker

Om tot het huidige gewenste resultaat te komen heeft conTeyor meer dan 40 varianten van het bestaande herbruikbare conTeyor community masker* ontwikkeld. Zij voerden meer dan 150 verschillende testen uit bij gecertificeerde labo’s van Centexbel, Eurofins en Nelson (USA). Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf vandaag herbruikbare mondmaskers kan aanbieden die voldoen aan de geldende normen in Europa voor zowel community maskers als chirurgische mondmaskers (EN 14683). Dit is een belangrijke ontwikkeling sinds de lancering van het huidige herbruikbare conTeyor mondmasker en daarmee de ‘sustainable protection’ business line in april 2020. De Europese norm stelt dat 95% van de deeltjes die zo groot zijn als een bacterie moeten worden tegengehouden. De weerstand die de gebruiker ervaart moet kleiner zijn dan 40 Pascal per vierkante centimeter. Het conTeyor herbruikbaar en wasbaar** chirurgische T1 masker voldoet aan deze beide criteria en is hierdoor uniek in zijn soort.

Binnen ziekenhuizen is er veel belangstelling voor het herbruikbaar chirurgisch masker type I. Naast het duurzame aspect waar binnen de sector veel oog voor is, is men op deze manier minder gevoelig voor eventuele tekorten en spreidt men evenwel het risico.

VFE getest

Het nieuwe herbruikbare conTeyor community masker is ook getest op de viral filtratie (VFE – Viral Filtration Efficiency) met betrekking tot de effectiviteit van virussen zoals Covid-19. Dit in tegenstelling tot andere maskers die voldoen aan de EN 14683 norm op de markt die hoofdzakelijk getest worden op hun capaciteit om bacteriële deeltjes tegen te houden (BFE – Bacterial Filtration Efficiency). conTeyor test en bewijst ook de effectiviteit met betrekking tot virussen. Hiermee ontwikkelt conTeyor vandaag een uniek masker.

CEO Orm Verberne: “Ik ben heel trots om te kunnen zeggen dat wij na veel en intensieve research tot dit geweldige resultaat zijn gekomen. Het is baanbrekend voor de medische sector en een enorme stap vooruit in de strijd tegen Covid-19. Door het gebruik van ons masker is de drager optimaal beschermd en doordat ons masker herbruikbaar is dragen we niet alleen bij tot de verhoging van de kwaliteit van de gezondheidszorg maar reduceren we ook de ecologische impact. Duurzaamheid zit in onze DNA en door te kunnen komen met dit duurzame product hopen we voor een echte verandering in de markt te kunnen zorgen. Daarnaast geeft dit ons aanbod van persoonlijk en medisch beschermingsmateriaal een mooi toekomstperspectief.”

*50x wasbaar volgens de EN14683 norm
** testen succesvol uitgevoerd voor 10 wasbeurten – meerdere wasbeurten in ontwikkeling

Over conTeyor

conTeyor is een Belgisch bedrijf, gevestigd in Merelbeke, en specialist in de ontwikkeling van herbruikbare verpakkingen. De organisatie heeft haar business sinds de uitbraak van Covid-19 in België uitgebreid met de productie van een veiligheidslijn, waaronder mondmaskers en gelaatsbeschermers. De mondmaskers worden geproduceerd in Europa en Noord-Amerika en respectievelijk op deze continenten direct uit voorraad verkocht om zo de global footprint te verkleinen en klanten snel te kunnen bedienen.

Ander nieuws

03 juli 2024

HC Groep en Swegon bundelen hun krachten!