Menu

07 november 2018

Gilde Equity Management verkoopt BlueCielo aan Accruent

Gilde Equity Management heeft BlueCielo verkocht, een in Nederland gevestigde wereldwijde softwareleverancier, aan het toonaangevende Amerikaanse softwarebedrijf Accruent.

BlueCielo biedt oplossingen voor blue-chip klanten actief in de sectoren chemicaliën, metalen & mijnbouw, olie & gas, farmaceutica en nutsvoorzieningen over de hele wereld om technische informatie te beheren gedurende alle fasen van de assetlifecycle. BlueCielo Meridian-software helpt haar klanten risico's en compliance te beheren, wat resulteert in aanzienlijke operationele efficiëntie.

Gilde Equity Management (Gilde) nam BlueCielo in 2012 over nadat het een aanzienlijk marktpotentieel identificeerde voor softwareoplossingen die het delen van kritieke informatie tussen activa en teams binnen hetzelfde bedrijf mogelijk maakten. Grote incidenten zoals de 2010 Deepwater Horizon olieramp in de Golf van Mexico benadrukten de behoefte aan professionele software die bedrijven kan helpen om operaties effectief te bewaken en risico's te beperken.

Gerhard Nordemann, Managing Partner, Gilde: “BlueCielo is een transformatie verhaal. Toen we BlueCielo in 2012 overnamen, was het bedrijf regionaal georganiseerd, met afzonderlijke producten die niet met elkaar praatten. Toen we het nieuwe team binnenhaalden geleid door een veteraan in de Nederlandse IT industrie, Willem-Jan Scholten, moesten de mouwen worden opgestroopt. Het team heeft BlueCielo succesvol getransformeerd van een projectgericht bedrijf naar een vol geïntegreerde, full-service softwareleverancier.”

De eerste stap in de BlueCielo transformatie was het reorganiseren van de bedrijfsstructuur om te focussen op klantgroepen in plaats van individuele projecten, gevolgd door het opbouwen van een sterk team. “Gilde heeft veel nieuw talent in onze organisatie gebracht”, zegt Willem-Jan Scholten, CEO van BlueCielo. “Wij hebben vrijwel alle functies versterkt, voornamelijk de commerciële en de product teams.” Deze veranderingen hebben BlueCielo in staat gesteld om snel nieuwe applicaties te lanceren voor haar klanten, waaronder mobiele en cloud-based apps, wat leidde tot een spectaculaire groei.

De ontwikkeling van nieuwe producten was belangrijk voor BlueCielo en het bedrijf lanceerde een groot meerjarig R&D-programma om het pakket van on-premise clienttoepassingen om te zetten in single-tenant en multi-tenant Software as a Service (SaaS) toepassingen. “Gilde begreep echt de noodzaak voor BlueCielo om als innovatief bedrijf zwaar te investeren in R&D om een toekomstbestendige oplossing te ontwikkelen”, zegt Scholten. Eerder dit jaar introduceerde BlueCielo zijn toonaangevende softwarepakket Meridian 2017 terwijl het zijn cloudgebaseerde Meridian360 en mobiele oplossingen voortdurend uitbreidde.

"We zijn verheugd dat we Willem-Jan en zijn geweldige team hebben geholpen bij de overgang van BlueCielo van een klein projectgericht softwarebedrijf naar een toonaangevende wereldwijde softwareleverancier," zegt Gerhard Nordemann. "We zijn bijzonder tevreden met het tempo waarop BlueCielo uitbreiding naar internationale markten heeft weten te realiseren". Tijdens de eigendomsperiode van Gilde heeft BlueCielo een aantal internationale kantoren geopend en heeft nu vestigingen in de Verenigde Staten, Brazilië, Singapore en verschillende Europese landen. Het bedrijf heeft in het bijzonder een sterke aanwezigheid op de Amerikaanse markt opgebouwd, die nu goed is voor bijna de helft van zijn inkomsten. Tot haar klanten behoren veel van de Fortune 500-bedrijven die actief zijn in de sectoren olie en gas, chemie, farmacie, metalen & mijnbouw en nutsbedrijven.

John Borgerding, CEO, Accruent: “BlueCielo vergroot het aanbod van Accruent door engineering information management toe te voegen aan het portfolio van innovatieve oplossingen voor het beheer van resources”, zegt John Borgerding, CEO van Accruent. “Met deze overname voegen we een aanvullende best-of-breed oplossing toe aan ons portfolio. Daarnaast draagt de overname bij aan een nieuw strategisch groeiplatform met een sterke Europese voetafdruk en expertise in nieuwe sectoren, zoals farmaceutica, olie & gas en chemicaliën.”

De verkoop van BlueCielo is wederom een geslaagde mijlpaal in wat voor Gilde een erg goed jaar blijkt te worden. Eerder in 2017 kondigde het bedrijf de verkoop aan van een toonaangevende leverancier van elektrische oplaadpalen voor de auto-industrie, EV-Box, aan het Franse multinationale nutsbedrijf ENGIE. Gilde heeft ook drie nieuwe investeringen gedaan, waaronder een producent van focacciabroden Boboli, woonwinkelbedrijf Leen Bakker en een gespecialiseerde softwarebedrijf Ultimo Software Solutions. Daarnaast hebben verschillende Gilde-portfoliobedrijven in de loop van het jaar add-ons afgerodn: het uitzendbedrijf Actief Interim is met de acquisitie van TimeCraft verder uitgebreid naar Duitsland, terwijl het IT-bedrijf voor de zorgsector Impulse Info Systems, NederCare en VIR e-Care Solution in Nederland heeft overgenomen.

Over BlueCielo

BlueCielo levert oplossingen voor het beheer van engineeringdata in alle fasen van de assetlifecycle. BlueCielo Meridian-software verbindt onderhoud en engineering, ondersteunt gelijktijdige bedrijfsaanpassingen en verbetert data-overdracht. BlueCielo’s oplossingen veranderen engineeringdata in bruikbare bedrijfsinformatie om gebruikers op de hoogte te houden, compliant te laten zijn en controle te geven. Met BlueCielo runnen operators hun locaties effectiever, veiliger, duurzamer en winstgevender. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland en BlueCielo heeft meer dan 170 FTE in dienst. www.bluecieloecm.com

Over Accruent

Accruent is een internationaal softwarebedrijf dat organisaties helpt bij het behalen van uitstekende performance door het beheer van hun fysieke resources te transformeren. De innovatieve, toonaangevende cloudsoftware en -diensten van het bedrijf ondersteunen organisaties in het optimaliseren van alle fasen van vastgoed-, facility- en assetmanagement, van kapitaalplanning tot en met op IoT gebaseerde monitoring en beheer. Accruent heeft een bewezen twintigjarig trackrecord en biedt als enige een geïntegreerd, op SaaS gebaseerd framework en rapportageplatform voor het volledige lifecyclebeheer van fysieke resources. Meer dan 6.000 internationale klanten vertrouwen op Accruent-oplossingen om kosten te besparen, assetlifecycles te verlengen, de merkreputatie te beschermen, compliance te garanderen en hun bedrijfsdoelen te realiseren. Het hoofdkantoor van Accruent staat in Austin in de Verenigde Staten. Vanuit hier bedient Accruent verschillende sectoren in 149 landen over de gehele wereld. www.accruent.com

Ander nieuws

08 mei 2024

Maarten Hut wordt de nieuwe CEO van Fruity Line