Menu

07 juni 2006

Lotus Bakeries en Koninklijke Peijnenburg willen krachten bundelen

Lotus Bakeries (Lotus) te Lembeke (België) en Koninklijke Peijnenburg BV te Geldrop (Nederland) hebben het voornemen bekendgemaakt tot een krachtenbundeling van beide ondernemingen te komen. Deze intentie zal worden gerealiseerd door de overname van 100 % van de aandelen van Koninklijke Peijnenburg BV door Lotus Bakeries. Lotus Bakeries en Happen Naar BV, de eigenaar van alle aandelen van Koninklijke Peijnenburg, voeren hierover op exclusieve basis onderhandelingen.

Deze intentie werd ook gisteren na beurs meegedeeld aan de ondernemingsraden van Lotus Bakeries Nederland en van Koninklijke Peijnenburg en vormt het onderwerp van de wettelijke overlegprocedure.

De “enterprise value” die zal worden betaald als overnameprijs situeert zich rond de 7 keer EBITDA. De overname zal volledig worden gefinancierd door een “unsecured bank loan” over 7 jaar.

Koninklijke Peijnenburg, de marktleider in Nederland op het gebied van ontbijtkoekproducten (peperkoek), werd in 1883 opgericht door de familie Peijnenburg. In het jaar 2000 vond een management buy-out plaats, waarbij de aandelen werden overgenomen van de familie Peijnenburg door Gilde Participaties BV en het management van de onderneming. De geconsolideerde netto omzet in 2005 van Peijnenburg, die bijna uitsluitend in Nederland werd gerealiseerd, bedroeg 46,5 mio EUR met een EBITDA van 10 mio EUR.

De hoofdzetel van Peijnenburg bevindt zich in Geldrop (nabij Eindhoven, Nederland) alwaar tevens een deel van de productie is gelocaliseerd. De tweede productie-eenheid is gevestigd in Sint Johannesga (nabij Zwolle, Nederland). Peijnenburg beschikt in totaal over 211 medewerkers.

Peijnenburg commercialiseert vrijwel alle producten onder de eigen merken: Peijnenburg en Wieger Ketellapper. Beide merken genieten een bijzonder goede reputatie. Binnen de totale markt van ontbijtkoek in Nederland heeft Peijnenburg een marktaandeel van ruim 60 %. Het segment van ontbijtkoek is onder impuls van Peijnenburg een belangrijk segment binnen de ruime koekjes - en gebakmarkt en is daarenboven in Nederland een groeiende markt. In vergelijking met België en Frankrijk, toch ook twee landen met een “peperkoektraditie”, ligt de consumptie per capita in Nederland tot 6 keer hoger. Peijnenburg is reeds van oudsher een belangrijk merk in Nederland maar heeft deze positie de afgelopen jaren nog verder versterkt en uitgebouwd. Peijnenburg heeft ontbijtkoek een eigentijds imago gegeven door onder meer te investeren in de commercialisatie van handige éénstuks verpakkingen en specifieke producten voor kinderen.

De voorgenomen overname van Peijnenburg zou voor de Groep Lotus Bakeries een belangrijke strategische stap zijn. In Nederland bouwt Lotus Bakeries een sterke positie uit als merkfabrikant van specialiteiten. Het merk Peijnenburg zal in Nederland worden behouden, ondersteund en verder uitgebouwd. Lotus Bakeries realiseerde in 2005 in Nederland een omzet van ongeveer 18 mio EUR, voornamelijk door volgende producten dewelke onder het merk Lotus worden gecommercialiseerd : De Enkhuizer koek, glacé, mergpijpjes, en speculoos. Zoals hierboven beschreven heeft Peijnenburg een eigentijds imago gegeven aan “peperkoek” gecombineerd met een sterke merkpolitiek. Deze manier van aanpakken opent voor Lotus zeker kansen om in andere landen, alwaar Lotus een eigen verkoopsorganisatie heeft, dit ontbijtkoek-concept te introduceren onder het merk Lotus.

De Groep Lotus Bakeries wil haar duurzame groei en rentabiliteit baseren door focus op authentieke specialiteiten uit de koekjes- en gebakwereld : speculoos, wafels, frangipane, madeleine, Bretoense boterspecialiteiten, Enkhuizer koeken, galetten, carré confiture en gebakspecialiteiten. Verder wenst Lotus Bakeries een merkpolitiek te voeren met producten die onderscheidend zijn wat kwaliteit en klantentevredenheid betreft, gedynamiseerd door een sterke commerciële organisatie en doelgerichte marketingacties. Op die manier wenst Lotus een leidende positie te verwerven in haar specialiteiten. De voorgenomen overname van Koninklijke Peijnenburg past perfect in deze strategie van authentieke specialiteiten.

Vandaag om 10.30 uur wordt er op de hoofdzetel van Lotus Bakeries in Lembeke een persconferentie gegeven om verdere toelichting te geven bij deze transactie.

Lotus Bakeries in een notendop

Lotus Bakeries, met hoofdzetel in België, is een dynamische en internationaal georiënteerde onderneming met productievestigingen in België, Nederland en Frankrijk, en eigen verkooporganisaties in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland-Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Tsjechië, de Verenigde Staten en Singapore. Met 960 medewerkers produceert en verkoopt Lotus Bakeries onder het merk Lotus kwaliteitsvolle en lekkere producten. Lotus Bakeries heeft in 2005 een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 152 miljoen EUR. De aandelen van Lotus Bakeries zijn genoteerd op Euronext Brussels.

Koninklijke Peijnenburg in een notendop

Koninklijke Peijnenburg BV met hoofdzetel in Nederland is een dynamische en vooral op Nederland georiënteerde onderneming met productievestigingen in Geldrop en Sint Johannesga. Met 211 medewerkers produceert en verkoopt Koninklijke Peijnenburg onder de hoofdmerken Peijnenburg en Wieger Ketellapper een groot assortiment ontbijtkoekproducten.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Lotus Bakeries NV
Matthieu Boone, CEO
Tel. +32-9-376.26.02

Koninklijke Peijnenburg BV
Johan Lokhorst, CEO
Tel. +31-40-280.77.00

Meer informatie over Lotus Bakeries is terug te vinden op de website:www.lotusbakeries.com
Meer informatie over Peijnenburg is terug te vinden op de website:www.peijnenburg.nl

Ander nieuws

23 mei 2024

Bruynzeel versnelt ambitie om in 2035 Net Zero te bereiken