Menu

11 december 2020

Volgende groeifase EV-Box: beursnotering in New York (NYSE)

Amsterdam (NL) – EV-Box, wereldmarktleider in laadpalen, krijgt een beursnotering in New York. Het van origine Nederlandse bedrijf werd in 2010 opgericht in Almere en vier jaar later in 2014 door Gilde Equity Management overgenomen. Na de zeer succesvolle groei in de afgelopen jaren werd het bedrijf aan energie specialist ENGIE verkocht in 2017 met nu dus een beursnotering als laatste ontwikkeling.

In haar eerste jaren was EV-Box actief in een Nederlandse markt voor elektrische voertuigen (EVs) die nog in de kinderschoenen stond. Oprichter Bram van der Leur was echter vastberaden en overtuigd van de toekomst van elektrisch rijden, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Na de eerste succesvolle jaren trad Gilde als nieuwe aandeelhouder toe met de ambitie om EV-Box wereldmarktleider te maken.

Om deze ambitie te realiseren waren er diverse structurele investeringen nodig: een substantiële uitbreiding van het team, een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, internationale vestigingen in o.a. Kopenhagen, Madrid, Parijs, New York en San Francisco, en een volledig opnieuw ontworpen infrastructuur en productenassortiment. Alles met de expliciete doelstelling om volledig schaalbaar, internationaal en future proof te zijn. Het resultaat was een ongekende groei van 10.000 tot meer dan 85.000 laadstations in ruim 1.000 steden en 55 landen wereldwijd.

Samen met Engie kwam er een nieuwe fase aan deze exponentiële groei. De Franse energiereus nam een meerderheidsbelang over en committeerde zich daarnaast om nog tientallen miljoenen in de onderneming te investeren. Een strategisch belang gezien de ambitie om een leidende speler te zijn in de aankomende wereldwijde energietransitie. Recent is besloten om een deel van het belang aan een zogenaamde special purpose acquisition vehicle (spac) te verkopen om zo via deze beursnotering nog meer groeikapitaal aan te kunnen trekken.

De waardering van EV-Box komt daarmee op afgerond $1 miljard. Inmiddels heeft de onderneming 190.000 laadstations verspreid over 70 landen.

Ander nieuws

08 mei 2024

Maarten Hut wordt de nieuwe CEO van Fruity Line