Menu

Socaz Ondernemerschap als smeerolie voor succes.

Luc Niessen, directeur van 2000 tot 2017: "Het klikte meteen met Gilde. Eindelijk vroeg er iemand: hoe draait je tent?"

"Eigenlijk begon het allemaal op straat. Ik speelde als kind met de zoon van een directeur van Kroon-Oil. Deze directeur zag hoe ik met handel bezig was. In 1991 haalde hij me binnen als managementassistent, recht uit de studiebanken. Socaz was toen net overgenomen door Shell. Ik werkte eerst bij Kroon-Oil in Almelo, de marketing- en verkooporganisatie. En daarna bij Oliebron in Zwijndrecht, waar de productie plaatsvond. In Zwijndrecht was bedrijfskundig veel winst te behalen, die kar heb ik met plezier getrokken. Ik wilde vooruit, zag zoveel kansen."

Succes is de beste motivatie.

"Eind jaren negentig was er sprake van dat Shell Socaz wilde verkopen. In die tijd werd ik directeur van de holding. Ik had het idee dat Socaz buiten Shell veel sneller zou kunnen groeien en deed een bod. Shell stond daar toen niet voor open. Ik besloot door te werken om het bedrijf nog sterker te maken en vond manieren om te investeren

in machines en andere hardware om onze productiecapaciteit te vergroten.

Mijn idee over groei is simpel: succes is de beste motivatie. Daarom hebben we onze mensen op allerlei manieren onderdeel gemaakt van onze groei. Zo werd iedereen geprikkeld om het nog beter te doen. In zes jaar hebben we de winst zo verdrievoudigd."

"Gilde als aandeelhouder was een verademing. Eindelijk kon ik ondernemen."

Luc Niessen, CEO Socaz Group van 2000 tot 2017

Hoe draait je tent?

"Werken binnen Shell werd steeds meer een kwestie van risico’s afdekken. Er was amper ruimte voor ondernemerschap. Elk jaar ben ik daarom blijven vragen of ik het bedrijf kon overnemen. In 2006 was er witte rook: Shell ging een limited auction doen. Een management-led buy-out bleek in die constructie geen optie. Wat nu? Ik zag dat twee andere bieders uit de private equity-hoek kwamen en ontdekte dat zij het liefst bedrijven overnemen met zittend management. Dat management was ik, natuurlijk. Een en een is twee! Samen is het ons gelukt Socaz over te nemen."

Doen wat je zegt wat je doet.

"Gilde als aandeelhouder was een verademing. Eindelijk kon ik ondernemen. Samen investeerden we in extra gebouwen voor opslag, tankparken, blendketels en lijnen… dan gaat de zaak wel lopen. Ook deden we acquisities: die van Putoline Oil, VAT Oil en Exrate. De infrastructuur, automatisering en organisatie hadden we goed voor elkaar, daardoor was het makkelijk om op te schalen. Gilde maakte ons ondernemerschap mogelijk. In zes jaar hebben we de winst verdrievoudigd. In 2011 verkochten we Socaz aan Cipelia, een Franse smeeroliespecialist. Daarna is Socaz nog eens verdubbeld. Daar ben ik ontzettend trots op. Doen wat je zegt wat je doet, dat is het geheim. Als je dat ook nog beter doet dan je concurrent, is alles mogelijk."

Bekijk de film

Bezoek de website

We maken groei graag heel concreet:

>100

miljoen liter smeerolie per jaar

>90

landen

>16.000

unieke product-verpakkingscombinaties

Jaar van investering

2006

Industrie

Productie

Locatie

Zwijndrecht, Nederland
Almelo, Nederland

Meer investeringen

Business services

Actief Group Helpt heel Europa aan een toffe job.